Classis Franeker

Wie is de Classis Franeker Wie is de Classis Franeker

De Classis Franeker is een regionale vergadering binnen de Protestants Kerk Nederland. Zij is het laagste boven-gemeentelijke bestuursniveau. De classis bestaat uit afgevaardigden van iedere kerk uit het classisgebied. Voorheen vormden meerdere classes  een provinciale synode en de provinciale synodes kwamen samen in de landelijke of generale synode. Binnen de Protestantse Kerk Nederland zijn bij de fusie van de Nederlands Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Lutherse Kerk in het Koninkrijk der Nederlanden de provinciale en particuliere synode afgeschaft; de classes vaardigen daarom vertegenwoordigers af naar de landelijke synode.

De taak van de classis is om de onderlinge band tussen de gemeenten te bewaren, elkaar materieel en geestelijk te steunen, toezicht op de gemeenten te houden en zaken te behandelen die niet door de plaatselijke kerken kunnen worden afgehandeld. Doorgaans wordt er twee tot vier maal per jaar door een classis vergaderd.